Ville Kartaslammi Uuden ajan poliittinen päättäjä!

Y-sukupolven työntekijät

Tällä hetkellä Y-sukupolven edustajat ovat pääsemässä johtaviin asemiin työelämässä. Nämä 1980-1995 syntyneet ikäluokat tulevat edustamaan 2020 vuoteen mennessä puolta maailman työvoimasta. Sen takia tätä joukkoa kannattaa ja pitää kuunnella erittäin tarkkaan. Kuulun itse tuohon y-sukupolveen 1988 syntyneenä. Olen kasvanut teknologisen kehityksen siivittämässä maailmassa ja olen lapsesta asti päässyt kiinni yhteiskuntaan, joka on vuorovaikutuksellinen, digitaalinen ja sähköinen sekä koko ajan onlinetilassa.

Työelämään siirtyminen tällä ikäluokalla on tapahtunut pikkuhiljaa ja tunnusomaisina piirteinä on työurien sirpaleisuus, työttömyysjaksot ja epävarmat tulevaisuuden odotukset. Oman kodin hankinta ei ole kaikilta onnistunut säännöllisten tulojen puuttumisen vuoksi. Tämä on viivästyttänyt y-sukupolven tuloa asuntomarkkinoille. Myös pysyvästi laman 2009-2016 takia laskeneet tulot ja ansio-odotukset muokkaavat tämän sukupolven työntekijöiden elämää vielä pitkän aikaa. Tämä osaltaan viivyttää tämän sukupolven perheenperustamistakin moniksi vuosiksi eteenpäin. Viitteitä näistä ilmiöistä on viime aikoina esiintynyt eri tutkimuksissa runsaasti.

Eniten y-sukupolven päätöksiin työhön hakeutumisessa, viihtymisessä työssä ja muussa vaikuttavat yrityksen arvot ja eettiset valinnat. Palkka ei ole enää kaiken hyvinvoinnin mittari. Immateriaalit arvot, kuten motivoituminen työhönsä, työyhteisön yhteishenki, itsensä kehittämisen mahdollisuudet ja oikeudenmukaisuuden sekä rehellisten pelisääntöjen luominen ovat paljon tärkeämpiä kuin numeraaliset arvot y-sukupolven edustajille. Meidän ikäisemme haluavat kuulua arvoyhteisöön, joka vasta omaamme ja otamme kantaa omalla kulutuksellamme ja valinnoillamme maailman menoon. Töissä tämä näkyy vakiintuneiden toimintatapojen haastamisena, arvoihin perustuvassa käytöksessä ja itsensä kehittämisen halussa koko työuran ajan. Joustavuus ja mielekkyyden tunteminen omasta työstä ovat asioita, joita kukaan työnantaja ei voi sivuuttaa, kun palkka y-sukupolvea töihin. Vaadimme työnantajilta luottamusta oman työmme tekemiseen ja palautetta omasta toiminnastamme. Itsekin kyselen jatkuvasti palautetta toiminnastani, jotta pystyn edelleen kehittämään itseäni.

Matkustelu, hyväntekeväisyys ja eettinen kuluttaminen ovat asioita, jotka yhdistävät tämän sukupolven ihmisiä. Jokainen valitsee omalle kohdalleen sopivat asiat ja toteuttaa niitä arkielämässään. Nämä asiat kulkevat työn rinnalla ja muokkaavat koko yhteiskuntaa uuteen suuntaan. Haluaisin nähdä eritoten, että tämän sukupolven asennemuutokset vaikuttavat johtamiskulttuurin kehittymiseen yrityksissä. Ylipäätään maailman muuttuminen entistä arvopohjaisempaan suuntaan näen itse hyväksi. Kuinka kauan siihen lopulta menee ja mihin suuntaan yleensä kehitys käy, se jää nähtäväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Okei...kerrotkos seuraavaksi näkemyksesi y-sukupolven työnantajista?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tsemppiä vaan.
Hyvä kun tuot esille tämän uuden näkökulman.

Ilman parempaa tietoa ei yhteiskunta uudistu rakentavalla tavalla. Paitsi, että sitä saa oppilaitoksista (liian vähän), on kehitetty ajattelun tapoja, joilla ihmisten arvot saadaan huomioitua mahdollisimman hyvin.

Suositan vaikkapa jokaiselle tutustua Barrettin menetelmään, joka on 20 vuotta vanha,varsin yleispätevät ja mukautuu jokaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin sitä tukemaan, mikäli näin halutaan.
https://www.valuescentre.com/mapping-values/culture
Kunpa jokainen puolue ottaisi sen soveltaakseen!

Elokuussa aiheesta järjestetään koulutus Suomessa (www.oppia.fi). Maailmalla on 4000 muutosagenttia tätä kehitystä jouduttamaan. Jos tällaista fiksua menetelmää osattaisiin, kaikki pahin riitely politiikasta ja työelämästä katoaisi. Eikö se ole jo hyvä lupaus?

Toimituksen poiminnat