Ville Kartaslammi Uuden ajan poliittinen päättäjä!

Maan tapaa ja kiusaamista vastaan

Ikaalisten on uuden valtuuston ja uusien viranhaltijoiden nimitysten johdolla astunut uuteen aikaan. Puolet valtuustosta on uusia valtuutettu ja toisen kauden valtuutettujakin on useampia. Tämä kuvastaa hyvin suunnanmuutoksen tarvetta, joka Ikaalisilla on ollut. Uusi kaupunginjohtaja ja elinkeinoyhtiön uusi johtaja ja tilanteen muutos sekä muut uudet virkanimitykset antavat pohjaa uudelle suunnalle. Uutta kaupunkistrategiaa ollaan tekemässä porukalla yhdessä työntekijöiden ja virkamiesten kanssa. Nyt onkin hyvä aika vähän tomuttaa luutuneita käsityksiä, kuinka asioita hoidetaan. Uskalletaan rohkeasti astua tähän päivään ja yhdessä päättää, että Ikaalisista tehdään asioiden hoidon suhteen mallikelpoinen kaupunki.

Kansainväliset tutkimukset väittävät, että Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa. On totta, että samanlaista lahjontaa, jota esimerkiksi poliisiviranomaisia kohtaan esiintyy Venäjällä, ei Suomessa nähdä. Meillä on hyvä lainsäädäntö ja jääväyskäytäntö päätöksenteossa niin kunnallisella kuin yrityspuolella. Silti päätöksentekijänä olen jatkuvasti tietoinen vanhasta maan tavasta, jota Ikaalisissakin esiintyy. Korruptiota on olemassa, sen muoto ja tavat ovat vain niin hienostuneita, että niitä ei tunnisteta kunnolla.

Yksi päivän iso sana on kilpailutus. Lakien mukaan kuntien toiminnot, jotka ylittävät tietyn euromäärän on kilpailutettava avoimilla markkinoilla. Ikaalisillakin on monta asiaa, jota ei ole ehkä koskaan kilpailutettu. Esimerkiksi kaupungin omistamien kiinteistöjen ja asunto-osakeyhtiöiden isännöintiä ja huoltoyhtiöitä ei ole oman muistini mukaan koskaan kilpailutettu. Tästä olisi hyvä aloittaa. Lisäksi luodaan rehdit ja yhdenvertaiset pelisäännöt kaupungin urakkatöille, joista tällä hetkellä tulee jatkuvasti päinvastaista palautetta. Nämä asiat nousevat päivänvaloon väkisin, vaikka niitä jotkut yrittävät salata ja piilotella omien intressiensä takia. Keskinäinen naljailu yhteisten asioiden hoidosta ja jopa rikollinen toiminta, tulee saamaan äkkipysäyksen Ikaalisissa tavalla tai toisella lähitulevaisuudessa.

Toinen iso asia on kiusaaminen. Ikaalisissa esiintyy työpaikkakiusaamista niin ylhäältä alas kuin ihan huipulla. Tämä on saatava loppumaan heti. Ymmärrän, että poliitikot voivat riidellä asioista, mutta henkilökohtaisuuksiin ja toisten työn sabotoimiseen ei voi mennä. Tämän pitäisi olla itsestään selvää niin politiikoille, virassa oleville ja työntekijöillekin päivänselvää. Harmikseni totean vain, että ei ole. Asioihin pitää puuttua välittömästi. Uusien päättäjien on kiinnitettävä asiaan huomiota ja luotava olosuhteet, jossa jokaisella työntekijällä ja luottamushenkilöillä on turvallista hoitaa omaa toimeaan kokematta minkäänlaista kiusaamista kenenkään taholta.

Haluan lopuksi muistuttaa kaikille vanhan sanonnan, jonka mukaan ”totuuden puhujalle ei yösijaa löydy”. Näitä sanoja kannattaa jokaisen miettiä hartaasti. Aivan erityisesti meidän päättäjien tulisi miettiä, miten voisimme palvella kuntalaisiamme mahdollisimman oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti ilman maan tapaa ja korruption keinoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat