Ville Kartaslammi Uuden ajan poliittinen päättäjä!

On muutoksen aika

Ikaalisilla menee talouden kannalta suhteellisen hyvin ja ylijäämäisiä vuosia on ollut peräkkäin onnistuneen ja kovan työskentelyn ansiosta. Vanha työn jättävä valtuusto tulee jättämään hyvän taloudellisen pohjan uusille päättäjille. Uusi valtuusto astuu valtaan kesän kynnyksellä ja silloin on luontevaa tehdä samalla iso muutos toimintatapoihin, jossa Ikaalinen siirretään myös henkisesti 2010-luvulle.

Jokaisen päätöksentekijän on aika muuttua. Avoimuus, eettinen toiminta ja kestävät päätökset luovat pohjaa tulevaisuuden kuntapäättäjille. Päättäjien pitää tottua ajattelemaan strategisella tavalla päätöksiä. Ratkaisuja pitää tehdä useiden vuosien jopa vuosikymmenten aikaperspektiivillä. Kyläpolitikointi, maan tapa ja salakähmäisyys eivät kuulu enää tälle vuosituhannelle. Vanhojen tapojen noudattajien on syytä jäädä pois politiikasta ja antaa tilaa uusille ideoille ja tavoille. Jokaisen uuden päättäjän tulisi tuntea 2010-luvun tapa toimia globaalissa kuntaympäristössä ja tutustua miten 2010-luvun kuntaa pitäisi johtaa.

Ikaalisten kaupungin menestys ei pohjaudu vain taloudellisiin tunnuslukuihin, vaan myös aineettomiin asioihin; kuten hyvään johtamiseen, hyvään maineenhallintaan, sekä kestävien arvojen ja päätösten oikeanlaiseen viestintään kuntalaisille. Taloudellisuus ei paina mitään menestyksessä, jos näyttää siltä, että päättäjillä ei ole luottamusta toisiinsa, yhteisten asioiden ajaminen on hankalaa ja strategisia pitkän aikavälin tavoitteita ei ajeta myös maakunta- ja valtiontasolla. Luottamus voidaan saavuttaa vain, jos päätöksentekijät elävät henkisesti samalla aaltopituudella ja hahmottavat ajankuvan, miten nykypäivän päätöksenteko eroaa viime vuosituhannen tavoista. Tätä on selvästi vaikea tehtävä ja vaatii aikaa, sekä koulutusta niin virkamiehille kuin päätöksentekijöille. Lupaan olla etujoukoissa tukemassa kaikkia valtuutettuja siirtymään uuteen johtamisen aikakauteen ja päätöksentekokulttuurissa siirtyminen strategiseen ja arvoihin perustuvaan työskentelytapaan.

Itse näen Ikaalisten kaupungin menestyksen kannalta oleellisimmaksi asiaksi sen, että viime vuosituhannelle jämähtäneet päätöksentekijät ja johtavat viranhaltijat tajuavat jäädä pois päätöksenteosta. Uudenlainen päätöksentekokulttuuri on rohkea päätös, jonka vaikutukset kantavat hedelmää vuosienkin päästä ja houkuttelevat taatusti uusia asukkaita Ikaalisiin. Täytyy muistaa, että Y-sukupolven nuoret ajattelevat maailmaa arvokeskeisesti ja perustavat päätöksensä myös aineettomiin asioihin. Johtamistapojen ja päättäjien muutoksella varmistamme Ikaalisten kaupungin tulevaisuuden olemassa olevana elinvoimaisena kuntana, jossa on hyvä asua, elää, tehdä töitä ja olla.

Ville Kartaslammi, kaupunginvaltuutettu PS

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat